3200 Gyöngyös, Kenyérgyár út 17.
+36 (37) 311-731
vgrt@vgrt.hu

Élettartam növelő beruházások a távfűtési üzletágban

HírekÉlettartam növelő beruházások a távfűtési üzletágban
2024. 07. 03.

A Városgondozási Zrt. távfűtési üzletága, folytatva az előző évek fejlesztési törekvéseit, a finanszírozási lehetőségeihez mérten az idei évben is végez felújító beruházásokat.

A hatékonyabb működés elősegítésére az idei évben két jelentősebb fejlesztés történik, melynek egyik állomása, az Olimpia úti kazánházban, a meglévő kiépített hidraulikai rendszer működésének távolról történő vezérlése, figyelése, adatok gyűjtése, riportok készítése és mindezek képi megjelenítése webes felületen. Erről a műszaki megoldásról tudni kell, hogy több mint 20 éve a tárgyi kazánházban már üzemelt egy hasonló, az akkori kor műszaki színvonalának megfelelő rendszer, de mint minden ez is elöregedett és szükségessé vált a megújítása a jelen és az eljövendő időszak (legalább 10 év) kihívásainak figyelembevételével. A most megépített felügyeleti hálózat kialakításánál figyelembe vettük a rugalmasságot és az optimális működés biztosítását. Igyekeztünk olyan rendszert alkotni, amelyhez a későbbiekben könnyebben lehet hozzáilleszteni új technológiákat, berendezéseket, ami az eddig működő berendezésnél már nem volt megoldható. Itt meg kell jegyezni, hogy a régi rendszer, az utóbbi 1,5 évben már nem volt működőképes többek között, az alkatrészellátás megszűnése, és a technológia elavultsága miatt.  Az új rendszer kiépítésével minden ez idáig működő funkció továbbra is megvalósításra került, amelyek segítették a mindennapos munkánkat. Az adatok gyűjtésével, rendszerezésével ezután is pontos képet tudunk kapni a távfűtési hálózat működéséről, és az esetleges beavatkozások szükségességéről. Újdonság, hogy a kazánok optimalizált folyamat vezérlést kaptak, amely azt jelenti, hogy az éppen szükséges hőmennyiség előállításához csak a megfelelő számú eszköz működik, és nem manuálisan kell ki-be kapcsolni, hanem mindez automatikusan történik. Még újdonságként kell megemlíteni, hogy akár az ország másik részéről is rá lehet tekinteni a kazánház hőtermelést érintő paramétereire, és be is lehet avatkozni a folyamatokba.

A fejlesztés másik állomása egy vezetékszakasz felújítás, amely a 80-asi lakótelep Erőmű és Platán úti fogyasztóit érinti. Ez a vezetékszakasz a Visonta úti óvoda területén található, több mint 40 éves csővezeték, és ugyanilyen korú fák vannak ráültetve. Ez ott megszüntetésre kerül, és közterületre új nyomvonalon, korszerű előszigetelt csővezeték kerül beépítésre földfelszín alatti vezetéssel. Ezen fejlesztés kezdési időpontja várhatóan 2024. július első hete, melyről az érintett épületeket a pontos menetrendről tájékoztatni fogjuk.

Ezekkel a fejlesztésekkel reményeink szerint növeljük az ellátás biztonságot, valamint a távfűtési hálózatunk élettartamát.

Városgondozási Zrt. Gyöngyös © - 2024