3200 Gyöngyös, Kenyérgyár út 17.
+36 (37) 311-731
vgrt@vgrt.hu

Kegyetlen szárazság: soha nem volt még ilyen kevés víz a Sástóban

HírekKegyetlen szárazság: soha nem volt még ilyen kevés víz a Sástóban
2022. 07. 08.

A kritikus 60 centiméter alá süllyedt a Sástó vízszintje, hazánk legmagasabban fekvő tavában még soha nem volt olyan kevés víz, mint most. Az önkormányzat és az üzemeltető Városgondozási Zrt. a szakhatóságok bevonásával keresi a megoldást a szárazság miatt kialakult példátlan helyzetre.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiemelt mérőállomásainak adatai szerint 2022 eddig eltelt hat hónapja az eddigi legszárazabb periódus 1963 óta a térségben. A csapadék mennyisége a sokéves átlagnak kevesebb mint a felét teszi ki, néhány Heves megyei településen vízhiány alakult ki, és a Mátra erdeiben lévő patakok között is többet találunk, amely teljesen kiszáradt. Az elmúlt heti kánikula tovább rontott a helyzeten, aminek hatására a Sástó vízszintje a kritikus 60 centiméter alá süllyedt. A hét elején 48 centiméteres vízmélységet mértek a tóban, miközben az átlagos vízszint 96 centiméter.

Hazánk legmagasbaban fekvő tavát mesterségesen alakították ki az 1960-as években, azóta a Mátra egyik legkedveltebb kirándulóhelye, természetvédelmi szempontból is fontos terület, amely Natura 2000-es védelem alá tartozik, számos védett állat- és növényfaj élőhelye. A tó vízutánpótlása kizárólag természetes módon történik, azonban az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása miatt ezek a források elapadtak, a vízszint pedig folyamatosan csökken, a szakemberek szerint augusztus végére akár teljesen eltűnhet a víz a kedvelt csónakázótóból, amelyben még soha nem volt ilyen kevés víz.

A gyöngyösi önkormányzat és az üzemeltető Városgondozási Zrt. közösen keresi a megoldást, hogy miként lehetne pótolni a vizet a tóban, a folyamatba természetesen a szakhatóságokat is bevonják.

Városgondozási Zrt. Gyöngyös © - 2024