3200 Gyöngyös, Kenyérgyár út 17.
+36 (37) 311-731
vgrt@vgrt.hu

A Sástó vízszintje tovább apad, csak az időjárásban bízhatunk

HírekA Sástó vízszintje tovább apad, csak az időjárásban bízhatunk
2022. 08. 24.

A Sástó a Mátra egyik legkedveltebb kirándulóhelye, de emellett természetvédelmi szempontból is fontos terület, amely Natura 2000-es védelem alá tartozik, mert számos védett állat- és növényfaj élőhelye. A tó vízutánpótlása kizárólag természetes módon történik, azonban az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása miatt ezek a források elapadtak, a vízszint pedig folyamatosan csökken. A szakemberek gondolkodnak a mesterséges vízutánpótlásról, amennyiben nem változik a helyzet, de még nem született megoldás a problémára.

Mostanra 60 centiméter alá csökkent a Sástó vízszintje az elmúlt hónapok aszályos időjárása miatt, így nagy esély van rá, hogy a nyár végére teljesen kiszáradhat a tó. A terület üzemeltetője, a Városgondozási Zrt. a szakhatóságok bevonásával próbált megoldást találni hazánk legmagasabban fekvő tavának vízutánpótlására, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy csak az időjárásban bízhatunk. A tó vizének mesterséges pótlására nincs lehetőség, ennek több oka is van.

A Városgondozási Zrt. a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól és az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól is tanácsot kért a mesterséges vízpótlás lehetőségeiről, ellenben nem kapott megnyugtató válaszokat. A lakosság vízellátása aszályos időszakban prioritást élvez, kiváltképp, hogy jelenleg a mátrai víztározókban kevesebb a víz megszokottnál, sőt, korábban a felső-Mátra 27 településén I. fokú vízkorlátozást is el kellett rendelni, ezért a tó vizének utánpótlása csak másodlagos jelentőségű. A másik ok, amely megnehezíti a vízutánpótlást, hogy ivóvizet csak klórmentesítési eljárás után lehetne a tóba engedni, hogy ne károsítsa az élővilágot és a tó környezetét.

A tavat tehát csak az időjárás – vagyis a kiadós esőzés – mentheti meg a kiszáradástól, egyedül ebben bízhatunk a Sástó sorsával kapcsolatban. Egyébként a tó kiszáradására már korábban is volt példa, de a tapasztalatok szerint a megfelelő mennyiségű eső segíthet a vízszint és az ökoszisztéma visszarendeződésében.

A Városgondozási Zrt. mindeközben azokat a módszereket kutatja, amelyek a tó vízutánpótlását hosszú távon segíthetik, példának okáért a kútfúrás feltételeit és a csapadék összegyűjtésének lehetőségeit vizsgálják munkatársaink.

Városgondozási Zrt. Gyöngyös © - 2024